• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
  • Français
  • Español
  • Português
  • العربية
Спільна заява Міжнародної групи з координації допомоги жертвам рейсу PS752
Опубліковано 03 жовтня 2022 року о 17:50

4 жовтня 2022 року виповнюється 1000 днів з моменту протизаконного збиття Іраном рейсу 752 (PS752) авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», в результаті якого загинули 176 невинних цивільних осіб.


Ми, міністри, які представляють Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство, стоїмо разом із родинами у скорботі у зв’язку з цією трагічною подією та вшановуємо пам’ять жертв, загиблих на борту рейсу PS752. Ми вкотре вимагаємо, щоб Іран виконав свої міжнародно-правові зобов’язання та забезпечив прозорість і справедливість у зв’язку зі своїми діями.


Продовжуючи наші зусилля з притягнення Ірану до відповідальності згідно з міжнародним правом, Координаційна група вдячна за внесок чотирьом високоповажним експертам з права: професору Паяму Ахавану, професору Гарольду Хонгджу Коу, пані Джессіці Уеллс і серу Майклу Вуду.


Вони передали свій великий досвід нашим юридичним командам, які продовжують свою сумлінну роботу у відповідь на протизаконне та кричуще збиття Іраном рейсу PS752.
Ми продовжуємо бути солідарними з родинами та близькими жертв збиття рейсу PS752.


Довідково:



Паям Ахаван (бакалавр права, юридична школа Осгуд-Холл, 1989 р.; магістр права SJD, Гарвардська юридична школа, 1990 р.) є професором міжнародного права та старшим науковим співробітником коледжу Массі Університету Торонто. Він також є членом Постійної палати третейського суду та спеціальним радником прокурора Міжнародного кримінального суду. Раніше він був професором юридичного факультету Університету Макгілла, а також працював у Школі права Єльського університету, Інституті Європейського університету, Оксфордському університеті, Університеті Париж Нантер та Школі права Sciences Po. Він був співробітником ООН з питань прав людини та був першим юридичним радником Офісу прокурора Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії в Гаазі. Він виступав радником і захисником у відомих справах у Міжнародному суді ООН, Європейському суді з прав людини та в інших судових інстанціях. У 2017 році він читав лекції Массі CBC, отримав нагороду у сфері захисту прав людини Товариства юристів Онтаріо та був обраний членом Королівського товариства Канади.



Гарольд Хонджу Коу (AB, Гарвардський університет, 1975; бакалавр, Оксфордський університет, 1977; JD, Гарвардська юридична школа, 1980; магістр, Оксфордський університет, 1996) є Стерлінгським професором міжнародного права в Єльській школі права, де він викладав з 1985 року, та де він працював деканом з 2004 по 2009 рік. Він отримав 17 почесних ступенів і більше 30 нагород за свою роботу в галузі прав людини та міжнародного права. Професор Кох працював у 4 адміністраціях США: як старший радник в Офісі радника з правових питань Державного департаменту США у 2021 році; Юридичний радник Державного департаменту США (2009–2013); Помічник державного секретаря з питань демократії, прав людини та праці в Державному департаменті США (1998–2001); і адвокат-радник в Офісі юридичного консультанта Міністерства юстиції США (1983–1985). Він працював клерком судді Гаррі А. Блекмуна з Верховного суду США та судді Малкольма Річарда Вілкі з Апеляційного суду округу округу Колумбія. Почесний суддя Lincoln’s Inn, він також є почесним членом коледжу Магдалини Оксфордського університету, а також був запрошеним професором Джорджа Істмена в Оксфорді, запрошеним професором юридичних наук Артура Гудгарта у Кембриджському університеті та запрошеним науковим співробітником Оксфордського коледжу All Souls. Він є автором 8 книг і понад 200 статей і регулярно виступав у судах США та міжнародних судах, останнім часом як радник України у справі Україна проти Росії в Міжнародному суді ООН. Він часто давав свідчення в Конгресі США та отримав премію імені Вольфганга Фрідмана від Колумбійської юридичної школи та премію Луїса Б. Сона від Американської асоціації юристів за його життєві досягнення в галузі міжнародного права.



Джессіка Уеллс (бакалавр, Оксфордський університет, 1998; BCL, Кебл-коледж, Оксфордський університет, 2000) є адвокатом у судових палатах Ессекса в Лондоні, Велика Британія. Вона має широку комерційну та міжнародну практику з особливим інтересом до міжнародного публічного права. У 2017 році вона була призначена до складу групи з питань міжнародного публічного права Генерального прокурора. Вона регулярно консультує та представляє уряд Сполученого Королівства в судових процесах у національних судах та Європейському суді з прав людини. У Міжнародному суді ООН вона представляла Сполучене Королівство в зобов’язаннях щодо переговорів щодо припинення гонки ядерних озброєнь і ядерного роззброєння (Маршаллові Острови проти Сполученого Королівства) і Руанду в збройних діях на території Конго (Демократична Республіка Конго проти Руанди). Має великий досвід представництва держав та комерційних сторін у міжнародних комерційних та інвестиційних арбітражах. Перш ніж отримати кваліфікацію адвоката, вона була викладачем права в Оксфордському університеті та співробітником Кебл-коледжу університету.



Сер Майкл Вуд (магістр і бакалавр права, Кембриджський університет, 1969) є адвокатом у Twenty Essex у Лондоні, Сполучене Королівство, де він практикує у сфері міжнародного публічного права, зокрема в міжнародних судах і трибуналах. Він також є старшим науковим співробітником Центру міжнародного права Лаутерпахта Кембриджського університету. Він є членом Комісії міжнародного права ООН (2008–2022) і був радником з правових питань Міністерства закордонних справ і у справах Співдружності Сполученого Королівства між 1999 і 2006 роками, після чого приєднався в якості помічника радника з правових питань у 1970 році. Він приєднався до адвокатури в 1968 році. У 2000 році став суддею Gray's Inn. У 1995 році він став компаньйоном Ордена Святого Михаїла і Святого Георгія, у 2004 році — Кавалером цього ордена, а в 2017 році —а в 2017 році — Кавалером Великого хреста ордену Сонця Перу.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux