• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
  • Français
  • Español
  • Português
  • العربية
МЗС: Стартує масштабна кампанія «Щедрик: магія Різдва» / Shchedryk: celebrating Christmas magic»
Опубліковано 17 грудня 2021 року о 13:02

Культурно-мистецька кампанія «Щедрик: магія Різдва» / Shchedryk: celebrating Christmas magic» розпочнеться 18 грудня 2021 року концертом на Михайлівській площі та яскравою анімацією на будівлі Дипломатичної академії. Захід організовують Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти та Міністерством закордонних справ України. 

Концерт та анімація - перші заходи різдвяної кампанії, що триватиме до 16 січня 2022 року.

“Англомовний варіант нашого Щедрика у ці дні лунає в усьому світі. МЗС ініціювало масштабну інформаційну кампанію, аби розказати іноземцям про цей різдвяний шедевр, який Україна подарувала світові. Як і сто років тому, Щедрик виконує дипломатичну місію: показує творчу, креативну та проактивну Україну, яка створює додану вартість для себе та інших. Така мета цілком відповідає і нашій Стратегії зовнішньополітичної діяльності. Починаємо кампанію тут, у Києві, а вже наступного року вона помандрує до США”, - наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Концерт 18 грудня триватиме з 18.00 до 23.00 на Михайлівській площі. Відкриття заходу планується за участі: 

  • Дмитро Кулеба - Міністр закордонних справ України;

  • Олександр Ткаченко - Міністр культури та інформаційної політики України

  • Галина Григоренко - Голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти;

  • Майкл Клозен - аташе з питань культури Посольства США в Україні;

  • Віталій Бігдай - керівник програми сприяння експорту Western NIS Enterprise Fund.

“Щедрик – набагато більше, ніж просто мелодія. Це живий приклад того, як культура може об’єднувати людей з усього світу і стати поштовхом для створення нових культурних продуктів”, - зазначає Міністр культури та інформаційної політики України, Олександр Ткаченко.

Під час концерту прозвучить відома мелодія «Щедрик» та інші українські різдвяні колядки та пісні у виконанні Злати Огнєвіч, KRUTЬ, Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, Національної заслуженої академічної капели України «ДУМКА», джазового вокального чоловічого секстету «MANSOUND» та інших виконавців. 

“Через твори мистецтва ми визначаємо себе та свою ідентичність. Тому вкрай важливо нам, українцям, зберігати традицію живого виконання Щедрика і єднати навколо неї інших. Адже музична емоція та святковий настрій - це нативні речі для кожного з нас, які не потребують перекладу”, – коментує Галина Григоренко - голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Концерт супроводжуватиметься 2D і 3D анімацією. На будівлі Дипломатичної академії України на Михайлівській площі  представлять чотири історичні етапи Щедрика: язичницький період й український контекст пісні, європейський, американський період та сучасність. Відеомапінг транслюватиметься у вечірні години 18, 19, 25 та 26 грудня. 

“Щедрик є одним з унікальних українських творів, який отримав всесвітнє визнання - українська мелодія, що стала символом різдвяних свят у всьому світі. WNISEF підтримує міжнародну культурно-мистецьку кампанію “Щедрик: магія Різдва” для того, щоб підвищити глобальну обізнаність про Україну, і таким чином сприяти створенню нових економічних можливостей для українців», - Ярослава Джонсон, Президент та головний виконавчий директор WNISEF. 

Кампанія продовжиться у новому році. 12 січня МЗС разом з партнерами представить мультимедійну інсталяцію в Довженко-Центрі. Виставка, що триватиме до 16 січня, мовою сучасного мистецтва, через використання звуку, проєкцій, анімацій, кінетичних об'єктів, розкаже історію Щедрика, точки перетину музичної композиції з історією України та світовою культурою.

Довідково:  Щедрик - українська мелодія, яка стала символом різдвяних свят у всьому світі. Найбільше її знають у англомовному варіанті - Carol of the bells. З простої народної фольклорної мелодії український композитор Микола Леонтович створив світовий шедевр. Вперше Щедрик Леонтовича прозвучав 105 років тому, у грудні 1916-го, а вже за кілька років став інструментом української дипломатії тих часів і звучав у кращих концертних залах Чехословаччини, Австрії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Нідерландів, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Іспанії. Наступного року виповнюється 100 років з моменту, коли Щедрик з шаленим успіхом виконали на сцені Карнеґі Гол у Нью-Йорку. Після цього світове турне мелодії продовжилось у Мексиці, Бразилії, Аргентині, Уругваї, Кубі та Канаді. 

Ознайомитись з усіма подіями кампанії можна тут. 

Проєкт реалізується Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України разом з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти та Дипломатичної академією України ім. Геннадія Удовенка за підтримки Посольства США в Україні та Western NIS Enterprise Fund (WNISEF). Авторка наративу проєкту — Тіна Пересунько, засновниця ГО «Інститут Леонтовича». Айдентика проєкту — Максим Шаповал, студент інституту Projector, курс Identity. Photinus studio — автори мультимедійної інсталляції та відеомапінгу (режисер — Олексій Сай). Партнер — Kyiv Academy of Media Arts, курс New Media. Технічний партнер мультимедійної інсталяції — компанія Epson, зйомок — DJI Академія.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux